خرید تضمینی وعده سرخرمن به گندم‌کاران/ از دلال‌بازی در فروش تا بلاتکلیفی کشاورزان

خرید دانه‌های روغنی نیز به سرنوشت گندم دچار شد
فروردین ۲۱, ۱۳۹۷
واردات برنج همچنان برقرار است
اردیبهشت ۳, ۱۳۹۷

در حالی که خرید تضمینی گندم در برخی استان‌ها آغاز شده است، دولت هنوز نرخ خرید تضمینی این کالای استراتژیک را اعلام نکرده و گندم‌کاران در بلا تکلیفی به سر می‌برند.

39

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، خرید تضمینی گندم این سال‌ها تنها حکم وعده سر خرمن را پیدا کرده است، وعده‌ای که گویا دولت مسؤولیتی در قبال آن ندارد و کشاورزانی که حاصل یک سال زحمت خود را با نام خرید تضمینی دست دولت می‌سپارند از این شرایط گله‌مند هستند.
متاسفانه چند سالی هست که سیاست‌های دولت در بخش کشاورزی به شدت کشاورزان را متضرر می‌کند، مشخص نبودن نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی تا حمایت‌هایی که مسؤولان فقط مدعی آن هستند و در واقعیت و عمل چیز دیگری نمایان می‌شود.
رئیس نظام صنفی کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار کرد: با توجه به عدم اعلام قیمت رسمی و قطعی خرید گندم از سوی دولت به رئیس جمهور نامه نوشتیم، چرا که دولت با نقض قانون و با گذشت ۶ ماه از موعد قانونی، هنوز نرخ خرید را اعلام نکرده است.
علی خانمحمدی با اشاره به اینکه یکی از موضوعاتی که امسال افزایش یافته حقوق کارگر است، گفت: قطعا وقتی حقوق کارگر افزایش پیدا می‌کند، نهاده‌ها نیز افزایش قیمت خواهند داشت، با این حال قیمت گندم افزایشی نداشته است.
وی با اشاره به اینکه درخواست ما از دولت این است که حداقل اگر افزایش قیمتی نیست، یک سری مشوق‌هایی در قالب تسهیلات ارزان قیمت به کشاورزان اعطا شود که بتوان جایگزین کرد، اضافه کرد: تسهیلات ارزان قیمت می‌توانست در قالب مشوق‌هایی همچون ماشین آلات کشاورزی باشد، اما روی آن نیز از سوی دولت ترتیب اثری داده نشده است.
*شورای اقتصاد به علت رانت و سودهای کلان اجازه افزایش قیمت گندم را نمی‌دهد
رئیس نظام صنفی کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه طبق قانون بهره‌وری دولت موظف است، یک ماه مانده به فصل کشت قیمت گندم را اعلام کند، بیان کرد: اما امروز شاهد این هستیم که دولت اعلام کرده قیمت به نرخ علی الحساب خریداری خواهد شد و این در حالی است که الان در برخی از مناطق برداشت آغاز شده و حجم بالایی گندم خریداری شده است.
خانمحمدی با اشاره به اینکه در قضیه اعلام نرخ گندم، دولت به نوعی زیر نظر شورای اقتصاد عمل می‌کند، بیان کرد: شورای اقتصاد به علت دلالی، رانت‌‌ و سودهای کلانی که در این بخش وجود دارد، اجازه نمی‌دهد که دولت روی قیمت تضمینی گندم مانور دهد.
وی گفت: در واقع اعضای شورای اقتصادی به فکر تامین منافع خود هستند و آب و بحران را بهانه کرده‌‌اند که به عناوینی این افزایش قیمت صورت نگیرد تا به منافع خود برسند و در این حوزه شورای اقتصاد قوی‌تر از دولت اعلام کرده است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه آسیب عدم اعلام قیمت گندم به کشاورزان خواهد رسید، گفت: امروز در زنجان ۷۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت گندم وجود دارد و برداشت تقریبی گندم به صورت سالانه نیز حدود ۳۰۰ هزار تن است که خود یک پروسه بزرگ است و این در حالی است که اگر قیمت گندم اعلام نشود، مضرات آن در بخش‌های دیگر نیز مشهود خواهد بود، چرا که اگر کشاروز بداند که گندم وی را نمی‌خرند روی به کشت محصولات دیگر خواهد آورد و همین امر نیز خود ضربه مهلکی به گندم‌کاران به ویژه در استان‌های سردسیر خواهد زد.
خانمحمدی در ادامه درباره عرضه گندم در بورس نیز گفت: سال قبل استان زنجان تجربه موفقی در این حوزه نداشت، چرا که بورس زمانی موفق است که بتواند رقابت ایجاد کند، در حالی که سال قبل بورس مباشر بود و موفقیتی نداشت و بازهم غله کار خود را کرد.
وی با اشاره به اینکه بورس اگر بخواهد عملیاتی شود، باید در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده و ثبت سفارش کند و سپس بر اساس سفارش خرید و فروش کند، گفت: این مسائل در بورس‌های ما رعایت نمی‌شود و به همین دلیل موفق عمل نمی‌کند.

*عرضه گندم در بورس موفق عمل نکرد
رئیس نظام صنفی کشاورزی استان زنجان افزود: اما جای تعجب است که با وجود شکست سال قبل در عرضه گندم در بورس باز هم قرار است این اتفاق رخ دهد در صورتی که همین امر موجب رانت شده بود.
خانمحمدی با اشاره به اینکه دلال‌بازی و البته مخلوط کردن گندم همیشه بوده است، گفت: البته سال قبل ما از طریق رسانه‌ها تلاش کردیم که جلوی این امر را بگیریم و یک مقدار توانستیم این امر را کنترل کنیم و درصد آن بسیار کم بود، اما آنچه مسلم است، تا زمانی که دست دولت روی آن است و نظارت بخش خصوصی نیست این اتفاق رخ خواهد افتاد.
وی در پایان به فصل برداشت گندم در استان زنجان نیز اشاره کرد و افزود: اگر آب و هوا مطلوب باشد، برداشت تقریبا از ۲۲ خردادماه یا حداکثر پنج تا شش روز پس از آن در شهرستان‌های خدابنده و ابهر آغاز خواهد شد.
رئیس نظام صنفی کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه امسال پیش بینی برداشت گندم را به صورت دقیق نمی‌توان کرد، گفت: به علت اینکه امسال کشاورزان سرگردان بودند، مشخص نیست که سطح زیر کشت چقدر بوده و برداشت چه میزان خواهد بود، اما شاید بتوانیم همچون سال قبل بهره‌وری را بالا ببریم.
تاریخ: ۲۰/ فروردین/ ۹۷
منبع: www.ghatreh.com/news

به این مطلب امتیاز بدهید post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *